6 Βήματα για να ακούτε καλύτερα τους πελάτες σας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

7/15/2022 1 min read

Γνωρίζετε ποια είναι η πιο σημαντική δεξιότητα που πρέπει να αναπτύξει κάποιος που εργάζεται στις πωλήσεις και στην εξυπηρέτηση πελατών;

Στο τίτλο του άρθρου πήρατε μια γεύση. Είναι η αποτελεσματική ακρόαση των πελατών!

Ακούτε λοιπόν τους πελάτες σας; Οι περισσότεροι θα μου απαντήσετε θετικά. Σίγουρα ακούτε μια χαρά, αλλά πόση σημασία δίνετε σε αυτά που ακούτε; Η αποτελεσματική ακρόαση πελατών απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τον απλό άκουσμα.

Ποια νομίζετε ότι είναι η διαφορά του απλού ακούσματος από την προσεκτική ακρόαση; Η ακοή είναι μια φυσική κατάσταση, ενώ η ακρόαση είναι μια διανοητική κατάσταση. Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα για να το κατανοήσουμε καλύτερα.

Γυρίζετε σπίτι και ανοίγετε την τηλεόραση και εκείνη τη στιγμή παίζει τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ακούτε τις διαφημίσεις, αλλά την επόμενη στιγμή πιθανόν δε θυμάστε τίποτα! Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά δεν είδατε κάτι που να σας ενδιαφέρει ή να σας τράβηξε την προσοχή. Πόσοι από εμάς λοιπόν ακούμε προσεκτικά τους πελάτες μας για να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους;

Πάμε να δούμε 6 συμβουλές για να ακούτε καλύτερα τους πελάτες σας:

1. Αποφασίστε να γίνετε καλύτεροι ακροατές

Η προσεκτική ακρόαση είναι στάση ζωής. Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρετε και κάποιες φορές θα σας ωφελήσει και κάποιες άλλες όχι. Αποφασίστε το όμως γρήγορα, πριν χάσετε και άλλους πελάτες. Θα είναι όμως όλα αυτά που θα ακούσετε ενδιαφέροντα ή θα έχουν αξία για εσάς; Σίγουρα όχι, αλλά είναι χειρότερο να μην ακούτε καθόλου. Προσπαθήστε να φιλτράρετε αυτά που ακούτε, για να βγάζετε τα δικά σας συμπεράσματα σε οποιαδήποτε κατάσταση αντιμετωπίσετε.

2. Καλωσορίστε τον πελάτη.

Είτε σε τηλεφωνική συνομιλία, είτε σε επαγγελματικό ραντεβού ή κοινωνική εκδήλωση, φροντίστε να καλωσορίσετε τον πελάτη. Ο πελάτης πρέπει να νιώθει ευπρόσδεκτος και αυτός με την σειρά του θα σας βοηθάει να γίνετε καλύτερος ακροατής. Φερθείτε φιλικά και ρωτήστε τον ευγενικά για τις ανάγκες του. Σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, η αποτελεσματική ακρόαση ευνοείται ιδιαίτερα.

3. Συγκεντρωθείτε

Η αποτελεσματική ακρόαση των πελατών δεν επιτυγχάνεται με το να ασχολείστε με άλλα πράγματα, όπως το να ασχολείστε με το κινητό ή τον υπολογιστή σας. Τη σημερινή εποχή είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε στα social media και η συζήτηση να καταλήξει χωρίς ουσία. Συγκεντρωθείτε στη συνομιλία με τους πελάτες σας είτε τηλεφωνικά είτε πρόσωπο με πρόσωπο. Έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά και ακούστε προσεκτικά.

4. Ηρεμήστε το μυαλό σας.

Οι περισσότεροι από εμάς και βάζω και τον εαυτό μου μέσα στην εξίσωση έχουμε την τάση να διακόπτουμε τον συνομιλητή μας, επειδή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τι έχει να μας πει, πριν μας το πει. Είναι λανθασμένη στάση. Χρειάζεται προσπάθεια για να μην κρίνουμε συνεχώς όσα μας λέει ο συνομιλητής, να μη σκεφτόμαστε δικά μας θέματα ταυτόχρονα, να μην ανυπομονούμε να μιλήσουμε (άρα να διακόψουμε) για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας. Μην διακόπτετε τον συνομιλητή σας και αφήστε τον να ολοκληρώσει την άποψη του. Θα σας βοηθήσει στην αποτελεσματική ακρόαση.

5. Κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Οι ερωτήσεις ανατροφοδότησης που μπορούμε να θέσουμε όταν ο συνομιλητής μας έχει εκφράσει το αίτημα του, δείχνουν αφενός ότι ήμασταν ενεργητικοί ακροατές όσο μιλούσε και αφετέρου ότι έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον για τη συζήτηση. Σε συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο το ενδιαφέρον στη συζήτηση μπορεί να εκδηλωθεί με τη γλώσσα του σώματος, αλλά στις τηλεφωνικές συνομιλίες πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

6. Κρατήστε σημειώσεις, καθώς μιλάτε.

Δεν είναι αγένεια. Αυτό είναι απολύτως αποδεκτό! Η καταγραφή σημειώσεων δείχνει στον πελάτη ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για αυτά που λέει. Δείχνει σεβασμό και εκτίμηση στα λεγόμενα του. Μπορείτε να του το αναφέρετε κιόλας, όταν πρόκειται για τηλεφωνική συνομιλία. Οι σημειώσεις θα σας βοηθήσουν να δώσετε καλύτερες απαντήσεις και αυτή η ανάγκη των σωστών απαντήσεων θα σας βάλει στις διαδικασία να γίνετε καλύτεροι ακροατές.