3 λόγοι που δείχνουν ότι το χαμόγελο επηρεάζει την τηλεφωνική επικοινωνία

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ

7/15/2022 1 min read

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι οι λειτουργοί τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και οι γραμματείς είναι απαραίτητο να χαμογελούν στο τηλέφωνο, να είναι ευδιάθετες και χαρούμενες. Ίσως αναρωτιέστε όμως γατί το χαμόγελο να επηρεάζει μια τηλεφωνική κλήση; Η απάντηση πάντως θα σας εκπλήξει. Η αλήθεια είναι ότι το χαμόγελο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και υπάρχουν 3 σημαντικοί λόγοι.

1. Το χαμόγελο επηρεάζει το τόνο της φωνής σας.

Όταν χαμογελάτε, ενώ μιλάτε, ο τόνος της φωνής σας ακούγεται αυτόματα πιο φιλικός και πιο χαρούμενος. Δε το πιστεύετε; Δοκιμάστε να πείτε κάτι αρνητικό, ενώ χαμογελάτε και θα παρατηρήσετε ότι η φωνή σας πάλι ακούγεται αισιόδοξη και θετική. Στην Transfer Solutions Call Center οι λειτουργοί τηλεφωνικής εξυπηρέτησης εκπαιδεύονται να χαμογελούν, όταν μιλούν στο τηλέφωνο με πελάτες και να αφήνουν πίσω κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζουν σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είναι εύκολο, αλλά όταν θέλεις να προσφέρεις σωστή τηλεφωνική υποστήριξη, πρέπει να ξεπερνάς αυτές τις δυσκολίες. Το χαμόγελο βοηθάει τους καλούντες σας να νιώσουν ασφάλεια και άνεση και να εκφράσουν τις απορίες τους και πιθανά προβλήματα. Αυτή η συμβουλή βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στους λειτουργούς τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και μόνοι σας: Όταν λαμβάνετε ή πραγματοποιείτε κλήσεις, χαμογελάστε ελεύθερα! Είναι μεταδοτικό. Ο πελάτης στην άλλη γραμμή δεν μπορεί να σας δει, αλλά με το χαμόγελο σας θα εισπράξει την θετικότητα και τη χαρά σας.

2. Το χαμόγελο εξασφαλίζει τη θετική στάση και αντιμετώπιση των καταστάσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας στο τηλέφωνο, όταν κρατήσετε θετική στάση, ο συνομιλητής σας το αντιλαμβάνεται και σας ακολουθεί. Ένα χαμόγελο βοηθά πάντα να το επιτύχετε και σπάει την αμηχανία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους πελάτες που ξεκινούν μια κλήση με αμυντική και θυμωμένη στάση. Όταν όμως μιλήσετε με χαμογελαστή φωνή, τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται τα αρνητικά συναισθήματα του συνομιλητή σας. Στην Transfer Solutions Call Center, η διαχείριση τηλεφωνικών κλήσεων απαιτητικών πελατών είναι εξειδίκευση μας. Ανεξάρτητα από το πόσο αναστατωμένος είναι ο πελάτης που καλεί, ο λειτουργός τηλεφωνικής εξυπηρέτησης φροντίζει να κρατάει θετική στάση και να τον καθησυχάζει ότι το πρόβλημα του θα λυθεί άμεσα. Η θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων ενθαρρύνει πάντα την εμπιστοσύνη του πελάτη.

3. Το χαμόγελο συμβάλλει στην αξιοπιστία.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν ένας άνθρωπος εμφανίζεται χαμογελαστός, θεωρείται περισσότερο «άξιος εμπιστοσύνης» στους κύκλους του. Το χαμόγελο, με προϋπόθεση να είναι αλλά και να φαίνεται αληθινό, είναι ικανό να χτίσει τα πρώτα στάδια μιας σχέσης από μόνο του. Η αίσθηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας αυξάνονται αποτελεσματικά, όταν βρίσκεται ένα χαμόγελο απέναντι μας. Αναπόφευκτα, όταν μιλάμε για τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών, δε μπορεί να λείπει το χαμόγελο που υποδηλώνει την αξιοπιστία μας σαν επιχείρηση.

Όπως διαπιστώσατε δεν είναι λίγα τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει το χαμόγελο. Η επίδραση του στη ψυχολογία μας και η άμεση σύνδεση του με θετικά συναισθήματα είναι ικανή να θωρακίσει την επαγγελματική μας επιτυχία και όχι μόνο. Στην Transfer Solutions Call Center γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χαμόγελο συμβάλλει στη θετική διάθεση των λειτουργών τηλεφωνικής υποστήριξης και φροντίζουμε να το χαρίζουμε ελεύθερα στους πελάτες μας. Η φιλοσοφία μας είναι ότι η εξυπηρέτηση πελατών ξεκινά πάντα με ένα χαμόγελο.